Innovatieonderzoek.nl

Het nieuwe industriebeleid: Oude wijn in nieuwe zakken

Door: Stijn Driessen | 09-02-2011 08:30
discussie | 7228 x gelezen | 0 reacties>

'Oude wijn in nieuwe zakken', zo opende de Volkskrant gisteren haar artikel over het nieuwe industriebeleid. De Volkskrant heeft hierbij drie hoogleraren om haar mening gevraagd met betrekking tot het nieuwe industriebeleid. 

Verslechtering
Volgens de wetenschappers is het industriebeleid juist een verslechtering. Dit komt doordat er met name heen en weer wordt geschoven met bestaande potjes en er niets nieuws wordt vrijgemaakt. Waar voorheen nog direct werd geïnvesteerd door de aardgasbaten is het nu alleen nog maar de 1,5 miljard investering in de exportgerichte 'topsectoren'.

Topsectoren
De negen topsectoren waar het om gaat zijn hightech, energie, lifescience, creatieve industie, logistiek, chemie, waterbouw, landbouw en tuinbouw. Topinstituut TI Pharma is blij dat lifescience eindelijk erkenning krijgt voor haar belangrijke positie als topsector, maar noemt het zelf tegelijkertijd dat 'het kind met het badwater weggegooid wordt'. Dit komt doordat vorig jaar het kabinet besloot de financiering te verminderen, waardoor slechts vijf van de vijfting onderzoeksprojecten konden worden voortgezet.

NWO
Het NWO, dat van Verhagen de helft van haar onderzoeksbudget van 300 miljoen beschikbaar moet stellen aan onderzoek dat gericht is op de negen economische topsectoren, zegt dat dit het al reeds deed en hierdoor niet bijdraagt aan een betere investering. 

De bedrijven
De bedrijven zelf zijn lovender over het nieuwe industriebeleid. Bij het VNO-CNW noemde zijn dat de plannen van Verhagen zeer kansrijk zijn. De samenwerking zou ten goede komen aan de Nederlandse positie op de wereldmarkt.

Onbegrijpelijk
Hoogleraar Bart Nooteboom vindt het een goede zaak dat Verhagen inzet op het ondernemersschap. Maar wat hij onbegrijpelijk vindt is dat er juist wordt geïnvesteerd in de topsectoren waar Nederland toch al goed in is. Innovatie komt juist voort uit de sectoren die nog geen succes kennen en komt dus vaak van buiten. 

Handelsland, geen industrieland
De Volkskrant besteedde ook uitgebreid aandacht aan het feit dat Nederland nooit echt een industrieland is geweest, maar voornamelijk een handelsland. Dit heeft te maken gehad met vroegere bemoeienis van de overheid in diverse sectoren. Zo noemde Koos Andriessen dat het Nederlandse volk een alfa- en gammevolk is. Op zich niks mis mee, maar wel belangrijk om mee te nemen in de concentratiegebieden waarin Nederland nu gaat exceleren om te concurreren op de wereldmarkt.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren